Yurt Dışı Teklifim
March 14th, 2025
WAT olarak bilinen Work and Travel, Amerikan hükümetinin yetki verdiği kuruluşların sponsor olduğu değişim programlarından biri. Bu program sayesinde örgün eğitim gören üniversite öğrencilerinin Amerika’ya gitmeleri sağlanır. Yaz tatilleri boyunca Amerika’ya giden öğrencilerin para kazanıp dillerini geliştirmelerine imkan tanınırken, öğrenciler bu sayede farklı kültürleri de tanımış olur.
Amerika para birimi olan dolar üzerinden para kazanan öğrenciler, gerek maddi gerekse kültürel anlamda kendilerini bir hayli geliştirerek ülkelerine döner. 1961 yılından itibaren sponsorların desteğiyle ilerleyen program her yıl binlerce öğrenciye Amerika’nın kapılarını açar.
Programın başında program ücreti, vize ücretleri ve uçak masrafları gibi giderleriniz olacaktır. Ancak bir çok öğrenci bu masraflarını Amerika’da çalışarak telafi ediyor ve üstelik abartılacak cinsten olmayan birikimlerle dönüyor. Ya da birikimleriyle Amerika’da dilediğince geziyor ve unutulmaz anılarla geri dönüyor.
Work and Travel Programına Kimler Katılabilir?
Work and Travel programına katılmak için bazı temel şartlar bulunmaktadır:
Work and Travel programına erken kayıt olmak sizlere bazı avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajların başlıcaları şunlardır;
Work and Travel, öğrencilere hem Amerika’yı keşfetme hem de çalışarak para kazanma fırsatı sunan benzersiz bir programdır.
Work and Travel, öğrencilere hayatlarının unutulmaz deneyimlerinden birini yaşama şansı sunan, Amerika’yı keşfetme ve çalışarak para kazanma imkanlarıyla dolu benzersiz bir programdır. Eğer hayatınıza anlam katacak, sıradışı ve eşsiz bir macera arıyorsanız, Work and Travel tam size göre!
Work & Travel, sadece eğlence ve gezi değil, aynı zamanda kişisel ve profesyonel gelişiminize de katkıda bulunan bir fırsattır. Yeni insanlarla tanışma, bağımsızlık kazanma, sorunları çözme becerilerinizi geliştirme ve gelecekteki kariyeriniz için önemli bir referans elde etme şansı sunar.
Unutulmaz bir yaz deneyimi, heyecan verici iş imkanları ve kültürel zenginlikleri keşfetmek için şimdi formu doldurun, güvenilir şirketlerden ücretsiz danışmanlık alın!
Work and Travel işleri genelde hizmet sektöründe olan fiziki güce dayalı geçici sezonluk işlerdir. Work and Travel mesleklerini ve iş alanları şu şekilde özetlenebilir:
Summer Work and Travel programı, bir öğrenci kültürel değişim programı olduğundan öğrencinin çalışabileceği iş alanları sınırlıdır. Bu iş alanlarına kısaca hizmet sektöründeki işler diyebiliriz. Hizmet sektöründeki işlerin genel özelliği ise, üniversite diploması gerektirmeyen, çok fazla eğitime ya da özel yeteneğe ihtiyaç duyulmayan işler olmalarıdır.
OTEL VE RESORT İŞLERİ
Birçok öğrencinin sıcak yaz aylarında kapalı ve serin ortamlarda belirli saatlerde çalışarak ikinci iş olanağını da değerlendirebileceği ya da overtime yaparak fazla mesai ücreti alabileceği iş alanlarının başında gelir. Bu yüzden en çok tercih edilen Work and Travel iş kollarından biridir.
Housekeeping: Kısaca oda temizleme diyebiliriz. Takım arkadaşlarınızla birlikte odanın çarşaflarının ve havlularının değiştirilmesi, duş ve tuvaletin dezenfekte edilmesi ve yerlerin süpürülmesi gibi temizlik işlerini barındırır.
Laundry: Odalardan toplanan kirli havlu ve çarşafların makinelere atılıp yıkanması ve yine makinelerde kurutulduktan sonra ütülenip kullanıma hazır hale getirilmesi işidir.
Frontdesk/Reception: Müşteri karşılama, gelen telefonlara bakma, oda anahtarlarını verme gibi basit işleri içermektedir. İleri seviyede İngilizce beklentisi vardır.
FAST FOOD VE RESTAURANT İŞLERİ
Work and Travel deyince herkesin ilk aklına gelen iş koludur. Amerika ve dünyanın ünlü fast food zincirlerinde çalışılabileceği gibi, standart restaurantlarda da birçok pozisyonda çalışmak mümkündür.
Server: Server yani garson olarak çalışacak kişinin çalıştığı restoran ya da kafenin menüsüne hakim olarak sipariş alımı, siparişin servisi ve masada oturulduğu müddetçe müşterinin herhangi bir isteğinin olup olmadığını sorma gibi görevleri vardır. Saatlik ücreti genellikle düşük olmasına rağmen tip (bahşiş) alınmasından dolayı, kazanç çalışılan işyerinin yoğunluğuyla alakalı olarak yüksek olacaktır. Genellikle iyi seviyede İngilizce beklentisi vardır.
Busser: Komi pozisyonunda garson yardımcısı olarak görev yapılır. Garsonun aldığı siparişi mutfaktan teslim alıp garsonun servis yapmasını sağlar. Ayrıca gerekli masa temizliği ve servislerin değiştirilme işini de yine busserler yapmaktadır. İngilizce beklentisi genellikle çok yüksek değildir.
Host/Hostes: Restoranda müşteriyi ilk karşılayan, rezervasyonu olan müşteriyi masasına götüren ya da rezervasyonsuz gelen müşteriyi uygun bir masaya yerleştiren kişidir. Genellikle iyi seviyede İngilizce ve güler yüz beklentisi vardır.
Cashier: Kasiyer daha çok fast food sektöründe çalışan siparişle birlikte ödemeyi alan kişidir. Genellikle orta-iyi seviyede İngilizce beklentisi vardır.
Kitchen Helper: Mutfak yardımcısı olarak mutfaktaki meyve sebzelerin kesilmesi, doğranması, ayıklanması ve pişen yemeğin tabağa alınması gibi işler yapılır. Genellikle orta seviyede İngilizce beklentisi vardır.
Dishwasher: İş yerinin düzenine göre gelen kirli tabakların çöpe boşaltılarak sudan geçirilmesi ve makinede yıkanması için makineye yerleştirilmesi ya da elde yıkanan bir işletme ise kirlilerin elde sabunlu sudan geçirilerek temizlenmesi işidir. Genellikle orta seviyede İngilizce beklentisi vardır.
Crew Member: Genellikle fast food restaurantlarda takım elemanı diyebileceğimiz bir pozisyondur. Çoğunlukla rotasyon olan bir poziyon olduğundan restaurant içerisinde kasa, mutfak, temizlik vs gibi birçok pozisyonda görev yapar. Genellikle orta-iyi seviyede İngilizce beklentisi vardır.
Bartender: Bartender olan kişi barmenin yardımcısı konumundadır. Buzun kontrolü ya da müşterinin istediği siparişin barmene iletilmesi, dolapların doldurulması, çerez ve benzeri ikramlıkların hazırlanması, barın genel temizliği ve eksikliklerinin tamamlanması gibi görevleri olmaktadır. Genellikle orta-iyi seviyede İngilizce beklentisi vardır.
EĞLENCE VE SU PARKLARI İŞLERİ
Her yaz Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal ve uluslararası ziyaretçilerinin yoğun olarak ziyaret ettiği iş yerleridir. Çok fazla kişinin ziyaret etmesinden dolayı farklı kültürden arkadaş edinme şansınızın çok fazla olduğu işlerin başındadır. Su parkları genellikle açık alan işi olup uzun saatler ayakta ve güneşin altında beklenilen bir iş olmasından dolayı zor fakat yaşıtlarınızla tanışma ve arkadaş edinme ortamı sağlamasından dolayı son derece eğlenceli bir iş koludur.
Park Attendant: Park görevlisi olarak parkın eğlence bölümlerinde çalışılabilen ya da stantlarda durarak, müşterilere bilgi veren kişidir. Genellikle orta-iyi seviyede İngilizce beklentisi vardır.
Lifeguard: Cankurtaran. Su parklarında havuz kurallarını uygulayan ve müşterilerin güvenliğini sağlayan kişidir. İş başlangıcından önce birkaç gün süren teorik ve pratik eğitimlerin ardından gerçekleştirilen yazılı ve fiziki sınavları geçerek sertifika alınması şarttır. Cankurtaranın ayrıca havuzun genel temizliği ve günlük bakımıyla ilgili görevleri de vardır. Genellikle iyi seviyede İngilizce beklentisi vardır.
Ride Operator: Parktaki eğlence araçlarının kemerlerini bağlamak ve güvenli bir şekilde çalışmasını organize etmekle görevli kişidir. Genellikle orta-iyi seviyede İngilizce beklentisi vardır.
MAĞAZA VE SATIŞ İŞLERİ
Müşteri ilişkisi yoğun pozisyonlar olmasından dolayı Upper-Intermediate ve üzerinde bir İngilizce dil seviyesine sahip öğrencilerin kabul gördüğü iş kollarıdır.
Retail: Genellikle hediyelik eşya ve benzeri mağazalarda ürün satışı yapan, raf düzenini sağlayan ve gelen müşterinin ürünü alması için gayret gösteren kişidir. Genellikle iyi seviyede İngilizce beklentisi vardır.
Cashier: Kasiyer. Mağazada satılan ürünlerin tahsilâtını yapan kişidir. Genellikle iyi seviyede İngilizce beklentisi vardır.